Tosya’da Asit Yağmuru Tehlikesi!

featured

Son günlerde gündemi meşgul eden Kül bulutları ile ilgili olarak Jeoloji Mühendisi İsmail ÖZABACI Çeşitli açıklamalarda bulundu.

187 yıl sonra faaliyete geçerek 6 kilometre yükseğe toz ve kül püskürten İzlanda yanardağı Eyjafjallajokull hem Sivil havacılığı etkiledi hem de çevre kirliliğine yol açtı. Öyle ki sadece İzlanda’ da değil tüm Avrupa ve Ülkemizde’de etkili oldu. Meteroloji İşleri kendi resmi sitesinde yaptığı açıklamada Ülkemizin kuzey kesimlerinde dün (18.04.2010 Pazar) akşam ve gece saatlerinde Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz Kıyıları (Samsun, Zonguldak, Sinop, Ordu, Kastamonu, Bartın) ile İstanbul’un kuzey çevrelerinde 6000 ila 10000m arasındaki uçuş seviyelerinde hafif şekilde etkili oldu. Tahminlerimize uygun olarak kül bulutu yer seviyesinde etkili olmadığını açıkladı. Ki ilçemize yakın bölgelerde bu kül bulutunun yaklaştığı meteroloji haritalarında gözlendi. Bilindiği gibi Volkan (yanardağ) patlaması bir Jeolojik olaydır ve tüm jeolojik olayların doğayı etkilediği gibi bu olayında çevreye ve insanlara bazı zararları vardır. Bunlardan en önemlisi çevre kirliliği olmakla beraber diğeri de oluşabilecek Asit yağmurlarıdır. Asit yağmurları sadece Volkanizmaya bağlı değildir kısaca Asit yağmurları Fosil yakıtlar, ekzoz dumanları ve fabrika bacalarından çıkan CO2 (karbon dioksit), SO2 (kükürt dioksit) ve NO2 (azotdioksit)gibi gazların atmosfere yayılmasıylada oluşabilir. Hava kirliliğine sebep olan bu gazlar atmosferdeki su (H2O) ile tepkimeye girerler. Sonuçta H2SO4 (sülfürik asit), HNO3 (nitrik asit) , HCO3( karbonik asit) gibi asidik özellikteki bileşikler oluşur. Bu tür gazların yağmur, kar, dolu şeklinde yeryüzüne yağması asit yağmuru olarak adlandırılır. Volkanik asit yağmurları volkanik küllerin su buharı ile birleşmesi sonucu asit yağmurlarına dönüşebiliyor. Asit yağmurları ise Volkanik küller, içinde silisyumdioksit, kükürt ve karbondioksit bulunduğundan özellikle toprak, bitki ve tarihi eserlere büyük zarar veriyor. Kısaca Asit yağmurlarının zararlarını değerlendirecek olursak;

Asit Yağmurlarının Sebep Olduğu Zararlar:
Asit yağmurları göller ve nehirlere yağdığında suların asitliği artar. Bu durum o sularda yaşayan canlarla zarar verir. İçme ve Kullanma Sularını etkiler.

– Kent içi veya kent dışındaki tarihi ve doğal yapıtlarımız zarar görür.

– Kent içi veya kent dışındaki tarihi ve doğal yapıtlarımız zarar görür.

Neyse ki İlçemizde ve Ülkemizde şuan için böyle bir tehlikenin olmadığı uzmanlar tarafından açıklandı. Bu tür konular sadece Volkanik aktivitelerden sonra değil, Fosil yakıtların çevreye kontrolsüzce salındığı günümüzde her an gündemde olmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Şeklinde açıklama yapan Tosya Jeoloji Mühendisi İsmail ÖZABACI Tosya’lıların yüreğine su serpti.

Tosya’da Asit Yağmuru Tehlikesi!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!