TRABZON’DAN TOSYA’YI GÖRMEK

Bu gün sizlere gezip gördüklerimizi, duyup işittiklerimizi yazalım, değişiklik olsun dedik. Geçtiğimiz 24 Haziran Cuma günü Ziraat Odaları Birliğinin Karadeniz Bölge toplantısı vardı. Tosya’dan da Ziraat Odamızı temsilen katılmak bize nasip oldu.

Öncelikle toplantının benim açımdan çok faydalı olduğunu söylemeliyim. Eee ne demişler “çok yaşayan değil, çok gezen bilir” demişler değil mi?  Çiftçimizin önemli sorunları tartışıldı, masaya yatırıldı, çözüm yolları görüşüldü. Hükümet nezdinde ne tür girişimlerde bulunulması gerektiği karara bağlandı. EN AZINDAN PRENSİP KARARI ALINDI.

Tüm konular benim için önemliydi ama en çok önemsediğim ve dikkatimi çeken hususlar; “Süt Üretici Birliklerinin acilen kurulması” ile  “İl Özel İdarelerinden tarıma ayrılan, ayrılacak olan kaynak” la ilgili olanı idi. Toplantıya katılan Oda temsilcileri içerisinde Başkanlar arasında İl Genel Meclisi Üyesi olanlar da vardı. Oda Başkanı ve aynı zamanda  İl Meclis Üyesi olan konuşmacıları can kulağıyla dinledim. Dinledim çünkü bizimde geçmişteki oda başkanımız da aynı zamanda İl Genel Meclisi Üyemiz idi.

İl Genel Meclisi üyesi Ziraat Odası Başkanları, İlçeleri ile ilgili olarak Odaları öncülüğünde gerçekleştirdikleri projeleri anlattılar, Meclis Toplantılarında verdikleri mücadeleyi detaylı olarak anlattılar. Yedi bin sekiz yüz nüfuslu, iki bin üç yüz üyesi olan bir Oda Başkanının anlattıkları ise gerçekten takdire şayandı. İster istemez insan “işte İl Meclis Üyesi Oda Başkanı böyle olmalı” demeden kendini alamıyor ve ister istemez bir mukayese karşılaştırma yapıyorsunuz elinizde olmadan. Karadeniz’deki küçük bir İlçenin Ziraat Odasının başardığından küçük bir örnek: “Süt Üreticileri birliğinin kurulmasına öncülük etmiş, Birlik ve Oda ile birlikte Özel İdareden bir adet süt toplama ve soğutma merkezi, Köylere Hizmet Götürme Birliğinden süt toplamak için araçlar ve tanklar temin edilmiş, toplama ağı kurulmuş” Şu anda kaç kişi çalışıyormuş biliyor musunuz bu sistemde; kırk sekiz kişi. 48 kişi x 4 nüfus= 192 kişi ekmek yiyor. İşte size istihdam. Ayrıca bu kadar kişi sigortalı olduğu için 192 adet de “Yeşil Kart” iptal edilmiş. Böylece 192 kişi tabiri caizse devletin sırtından inmiş, çalışan, üreten fertler haline gelmişler.”

 

TRABZON’DAN TOSYA’YI GÖRMEK

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!