ÜÇAYLAR VE FAZİLETİ

Hicri/kameri aylardan peşpeşe gelen Recep Şaban ve Ramazan aylarına kültürümüzde “üç aylar” denilir. Bu aylar toplum olarak dini hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Ramazan ayı dinimizin beş temel esasından birisi olan oruç ibadetimizi yerine getirdiğimiz aydır. Ayrıca Kur’an-ı Kerim Ramazan ayı içinde bulunan Kadir gecesi’nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ile ilgili olarak Rabbimiz Teala ” Kadir gecesi, içinde Kadir gecesi bulunmayan bin Aydan daha hayırlıdır”. (Kadir Suresi; 3) buyurmuştur. Ayrıca, bilindiği üzere dinimizin beş temel esasından birisi olan zekat ibadeti de çoğunlukla Ramazan ayı içinde yerine getirilmektedir. Burada şunu belirtelim ki; zekatın Ramazan ayında hesaplanması, verilmesi şart değildir. Ancak toplumumuz senede bir defa verilmesi gereken zekat ibadetini de bütün amellerin kat kat mükafatlandırıldığı Ramazan ayında yerine getirmeyi bir adet ve alışkanlık edinmiştir. Oruç ibadetinin yerine getirildiği Kadir gecesi gibi bir gecenin içinde bulunduğu, feyiz ve bereketin en coşkun bir vaziyette olduğu, Ramazan ayından önce gelen Recep ve Şaban ayları da Ramazan ayı’na hazırlık bakımından önemli aylardır.

Regaip gecesi, Miraç gecesi, Berat gecesi gibi mübarek geceler de bu iki ay içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Recep ayı girdiğinde şöyle dua ederdi ; “Allah’ım, Recep ve Şaban’ı bizim için mübarek/bereketli kıl, bizi huzur, afiyet içerisinde Ramazana ulaştır.”(Ahmet Bin hanbel ; cilt 1, 259. hadis)

İçinde mübarek geceleri bulunduran, hakkında hadis-i şeriflerin bulunduğu, Recep ve Şaban ayları, on bir ayın sultanı Ramazan ayına hazırlık mevsimidir.

Bu şuna benzemektedir ki askerler, ordular düşmana karşı hazırlıklı olmak için normal barış zamanlarında tatbikatlar yaparlar. İtfaiyeciler de aynı şekilde yangınlarla mücadele yapabilmek için tatbikatlar yaparlar. Bu tatbikatlar askerler ve itfaiyecileri gerçek bir savaş için, gerçek bir yangın için hem bedenen hem de ruhen hazırlar. Bu tatbikatlar, onlar için olmazsa olmaz bir eğitimdir. Recep ve Şaban aylarında yapılacak manevi bir hazırlıkta, müminin, bedenen ve ruhen Ramazan ayı’na hazır olarak girmesini sağlar. Allah’a kulluk, yılın belli ay, gün ve gecelerine mahsus olmayıp yılın her günü ve alıp verdiğimiz her nefes bizim görevimiz olmakla beraber, bazı gün ve geceler diğerlerine nazaran duaların ve ibadetlerin daha fazla kabul edildiği, sevabının daha fazla olduğu zaman dilimleridir.

Peki Recep ve Şaban aylarında Ramazan için nasıl bir hazırlık yapmalıyız? Her işe hazırlık kendi cinsinden olmalıdır. Ramazan oruç aydır. Öyleyse Recep ve Şaban aylarında bolca nafile oruç tutmalıdır. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bazı kimselerin yaptığı gibi Recep ve Şaban aylarının tamamını oruçlu olarak hiç geçirmemiştir. Ancak bu aylarda, diğer aylarda tuttuğu nafile oruçlardan daha fazla nafile oruç tutmuştur. Ramazan, Kur’an ayıdır. Kur’an ayına hazırlık olarak bu iki ayda Kur’an okuyuşunu ve Kur’an’la olan beraberliğimizi artırmalıyız. Onu anlamaya çalışmalıyız. Ramazan, nafile bir ibadet olan teravih ayıdır öyleyse bu iki ayda en kıymetli bir nafile ibadet olan gece namazına, teheccüd namazına önem vermeliyiz. Ramazan, zekat ve infak, hayır-hasenat ayıdır. Bu iki ayda da etrafımızdaki muhtaç kişileri gözetmeli, ihtiyaçlarını gidermeye çalışmalıyız. Özellikle ihtiyaç sahibi fakirlerin Ramazan’ı daralıp bunalmadan geçirebilmeleri için onlara Ramazan ayının başında ve öncesinde yardımda bulunmalıyız. Ramazan ve her zaman dua zamanıdır. Rabbimize bol, bol dua etmeli, bu şekilde Ramazan’a hazırlanmalıyız. Eğer bu şekilde Recep ve Şaban aylarını değerlendirerek Ramazanı Şerife hazırlanır, Ramazan’ı da her türlü ibadet ile dolu dolu geçirebilirsek bu manevi kazanç mevsimini en kazançlı bir şekilde geçirmiş, en güzel bir ahiret yatırımını yapmış oluruz. Rabbimiz Teala cümlemizi buna muvaffak kılsın.

Geçen 2 yılda salgın hastalık sebebiyle teravih namazlarımızı camilerimizde kılamadık. Yüce Rabbimiz Bu yıl teravihlerimizi camilerimizde cemaatle kılmayı nasip etsin. Aynı şekilde Hac ve umre yollarını açarak bizlere ve arzu eden bütün imanlı gönüllere o mübarek beldelere gidebilmeyi nasip ve müyesser eylesin inşallah, amin.

Halil İbrahim Sabırlı

İlçe Müftüsü

ÜÇAYLAR VE FAZİLETİ

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!