BAŞ PEHLİVAN

Kıymetli Okur Kardeşim; Övülmek, sevilmek insan nefsinin sevdiği bir hâdisedir. Rabbimizin sevgisi ve övgüsü ise insan için en büyük rahmettir. Kim bu rahmete kavuşmayı istemez? Kim rahmete kavuşmak isterse Rabbinin sesine kulak versin.  Rabbimiz buyuruyor ki: “Allah’a ve Rasûl’üne itaat edin ki, rahmete kavuşturulasınız.”  Rahmete ermenin, kavuşmanın anahtarı; Allah (c.c.)’a ve Resûl’üne itaat etmektedir. Rahmete erip, cennetin anahtarını alan mü’minler takva sahibi olan mü’minlerdir. Bir insan ne yaparsa, takva sahibi olur ve rahmete mazhar olur. Onu da Rabbimiz şöyle bildiriyor: “O takva sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah (c.c.) için harcarlar, öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah (c.c.) da güzel davranışta bulunanları sever. Evliyaullahtan  Fudayl  şöyle der:  “İyiliğe karşılık iyilik, mükâfattır. İyiliğe karşılık kötülük, cezalandırmadır. Kötülüğe karşılık iyilik, cömertlik ve ikramdır. İyiliğe karşılık kötülük ise, alçaklık ve kötülüktür.”

Değerli Okur Kardeşim; ayeti kerimede Rabbimizin buyurduğu gibi müminin karakteridir öfkelendiğinde sükunete ermek. Kendi nefsimize, çevremize ve dünyamıza baktığımızda ne kadar da hızlı öfkeleniyor, kavga ve katliamlara tevessül edebiliyoruz. Futbol müsabakalarında, trafikte çarşı pazarda, evlerimizde ailelerimize karşı hiç te hoşgörülü davranmıyoruz. Özellikle dövülen, canları ellerinden alınan kadınlarımıza uygulanan aşağılık hareketler, İslam ülkesinde yaşayan biz müminlerin yüzkarasıdır.  Mümine düşen affetmektir. Öfkesini yenen kişi için peygamberimiz gerçek pehlivan diyor.  Hazreti Hasan  (r.a.h misafirleri ile birlikte yemek sofrasına oturmuştu. O sırada hizmetçisi de yemekleri sofraya taşımaktadır. Tam Hazreti Hasan’ın yanından geçerken, dikkatsizce davranır ve yemek dolu kap, Hazreti Hasan’ın başından aşağı dökülür. Bu durum karşısında hizmetçi hem panikler hem de korkar. Korku ve panik hâlinde iken şu âyeti kerimeyi okur: “…öfkelerini yutarlar ve insanları affederler…”Âyeti kerimeyi dinleyen Hasan hizmetçisine: “Seni Affettim” der. Bu defa da hizmetçi âyeti kerimenin devamını da okur: “…Allah (c.c.) da güzel davranışta bulunanları sever.”
Bunun üzerine Hazreti Hasan hizmetçisine döner ve der ki: “Bundan sonra özgürsün, seni serbest bırakıyorum.” İyiliğe karşılık iyilik her kişinin, kötülüğe karşılık iyilik se er kişinin harcıdır. Allah’a emanet olun

BAŞ PEHLİVAN

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!