İLAHİ RAHMET HZ. MUHAMMED S.A.V.

Bizleri ve bütün kainatı/evreni yoktan var eden, peygamberler göndererek de varlığından ve birliğinden haberdar eden Rabbimiz Teala, en son olarak bizim Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi ve sellem’i göndermiştir. O’na indirilen kitap Kur’an-ı Kerim’de en son ve en mükemmel bir şekilde indirilmiş olan Kitaptır.

Allahu Teala diğer canlılara hayatlarını nasıl yaşayıp devam ettireceklerine dair bilgi ve kabiliyetleri içgüdüsel olarak vermiş olup, onlar dünyaya gelir gelmez içinde doğdukları çevreye uyumlu bir şekilde yaşamaya başlarlar ve kendilerinden beklenen en ideal davranış şekillerini de eksiksiz bir şekilde ortaya koyarlar.

Ancak İnsan, kendisine özel birçok kabiliyetlere sahip olarak dünyaya gelmekle beraber kabiliyetini doğru bir şekilde, doğru yerde kullanabilmek için uymakla yükümlü olacağı birtakım kurallara ihtiyaç duymaktadır. İşte bizleri yaratan ve bizi ve ihtiyaçlarımızı en iyi bir şekilde bilen Rabbimiz Teala bizi başıboş bırakmamış ve gönderdiği peygamberleriyle insanların ihtiyaç duyduğu kuralları, ya da kuralların kaynağını bildirmiştir. Peygamberlerin sonuncusu ve en büyüğü olan Efendimiz Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi ve sellem’i kıyamete kadar geçerliliğini koruyacak  İslam dini ve Kur’an’ı Kerim ile göndermiştir. İnsanlığa düşen de kendilerini yaratan Allah’ın göndermiş olduğu bu son kitap ve peygambere inanmak,  inançlarının gereği olan ibadetlerini yapmak, hayatın her alanında da Allah’ın ölçülerine göre yaşamaktır. Bizler Rabbimizi, kitabımızı, Peygamberimizi,tanıyan ve inanan insanlar olarak ne kadar şükretsek azdır.

İçinde bulunduğumuz hafta yani 1 ve 7 Ekim tarihleri arası mevlidi Nebi haftası ve 7 Ekim Cuma akşamı da mevlüt kandilidir.

1-7 Ekim tarihleri arası aynı zamanda “Camiler ve Din Görevlileri” haftasıdır.  İnşallah önümüzdeki haftada bu konuda yazmak isterim.

Peygamberler, insanlar içerisinden, insanları irşad edip doğru yola iletmek, onlara rehberlik etmek üzere Allah tarafından gönderilmiş en mübarek,  en seçkin insanlardır. Peygamber  Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem de Allah tarafından gönderilen en son Peygamber olması sebebi ile O’na tabi olup itaat etmek her bir Müslümanın Müslüman olarak boynunun borcudur. Rabbimiz Teala ayeti kerimelerde şöyle buyurur Ey iman edenler Allah ve Resulüne itaat edin. Söylediklerini  işittiğiniz halde ondan yüz çevirmeyin. (Enfal, 20)      “Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin.  Eğer itaat etmeyip sırt çevirirseniz bilin ki elçimizin görevi açık bir şekilde tebliğ etmekten ibarettir.” (Teğabün 17)      “İçinizden Allah’ın lütfuna ve ahiret gününe inanıp,  umut bağlayanlar, Allah’ı çokça analar için hiç şüphe yok ki,  Allah’ın Resulünde  güzel bir örneklik vardır. (Ahzap, 21 )Meallerini verdiğimiz ayetler ve daha birçok  ayeti kerimede Allah’a itaat edip emrine uymanın emredildiği her yerde peygambere de itaat emredilmiştir.  Bu, şunun içindir ki;  Allahu Teala Kur’an-ı Kerim’de  emir ve yasaklarını, hayat ölçülerini kısaca bildirmiş, birçok ibadetin nasıl yapılacağını, uygulamasınının nasıl olacağını açıklama görevini de Peygamberimize bırakmıştı. Sözgelimi Allahu Teala kendisine inanan kimselerin namaz kılmalarını emretmiş ancak namazın nasıl kılınacağı ile ilgili olarak Kur’an’ı Kerimde fazla bir ayrıntı vermemiştir .

O’nu Peygamberimize havale etmiştir. Namaz ve diğer ibadetler ve dini uygulamaların nasıl yapılacağını Cebrail Aleyhisselam Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’e öğretmiş,  Peygamberimiz de onu bizzat uygulayarak ya da sözleriyle açıklayarak kendisine inananlara, sahabelere gösterip anlatarak öğretmiştir.  Peygamber Efendimiz namazın nasıl kılınacağı ile ilgili olarak  “Beni nasıl namaz kılıyor olarak görüyorsanız siz de aynı şekilde kılın”.  “Haccın münasikini-nasıl yapılacağına dair bilgi ve uygulama şeklini- benden alınız”.

Yukarıda geçen Ahzap Suresi 24. ayette bildirildiği üzere Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bizim için hayatın her alanında güzel bir örnektir.  Onun güzel ahlakı, onu tanıyan Müslüman olsun olmasın herkesin hayran bırakmaya devam etmektedir. Rabbimiz Teala şöyle buyurur:  “Sen gerçekten çok büyük bir ahlak üzeresin”  (Kalem; 4) buyurmuştur.

Ayrıca Onun bize öğrettiklerinin örnekliğinin bizim için bir rahmet vesilesi olduğu, Allah’ın merhametini bize çektiğini şu ayeti kerime ne güzel ifade ediyor:  “Ey Habibim biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik” (Enbiya’107)

Müslümanlar olarak üzerimize düşen Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem gibi bir peygambere İslam gibi bir dine sahip olmanın bizim için ne büyük bir nimet olduğunun farkına varmak, kıymetini bilmek, gereğini yapmaktır.  O bizim dünya ve ahiret saadetimizin yoludur, vesilesidir. Bunu gerçekleştirebilmek için Peygamber Efendimizin hayatını öğrenmeli, güzel ahlakını iyice kavramalı,  O’un örnekliği ve önderliğinde hayatımızı yaşamalıyız.     Rabbimiz Teala hepimizi buna muvaffak kılsın.

Cuma günü akşam idrak edeceğimiz Mevlit  kandilimiz mübarek olsun. Rabb’imizTela memleketimizi ve bütün  İslam alemini   Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin yüzü suyu hürmetine içinde bulunduğumuz sıkıntılardan kurtararak güzel günlere ulaştırsın amin.

Yazımızı Yunus Emrenin Peygamberimiz s.a.v.hakkında söylemiş olduğu bu gün ilahi formunda da okunmakta olan güzel şiirinden iki kıta ile bitirelim.

 

Canım kurban olsun senin yoluna

Adı güzel kendi güzel Muhammed

Gel şefaaat eyle kemter kuluna

Adı güzel kendi güzel Muhammed

…………….

Yunus neyler iki cihanı Sensiz

Sen hak peygambersinşeksiz şüphesiz

Sana uymayanlar gider imansız

Adı güzel kendi güzel Muhammed

 

Halil İbrahim Sabırlı

İlçe Müftüsü

İLAHİ RAHMET HZ. MUHAMMED S.A.V.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!