KURANIN İNDİRİLİŞ GAYESİ VE ŞİFA OLUŞU

Kur’an-ı Kerim Rabbimizin bize göndermiş olduğu son ilahi mesaj olması sebebiyle başımızın tacı gönüllerimizin ilacıdır. O bizim doğruyu ve eğriliği gösteren hidayet rehberimizdir. Müminler olarak biz hayatımızı onunla şekillendiririz. Gönüllerimiz, ruhumuz O’nun tilaveti ve manaları ile tatmin olur, doyuma ulaşır. Rabbimiz Teala Kur’an-ı Kerim’in indiriliş gayesini bir âyet-i kerime’sinde şöyle açıklar “İnsanlar arasında Allah’ın sana gösterdiği gibi hükmedesin diye Hakkı içeren bu kitabı sana indirdik.” (Nisa suresi, 105. ayet). Bu ayetten de açıkça anlaşıldığı üzere Kur’an-ı Kerim kendisi ile amel edilmek için gönderilmiştir. Allah’ın onu, söyledikleri ile hiç ilgilenmeden, sadece okunması için göndermiş olduğu düşünülemez. Zira böylesi bir durum doktorun yazdığı bir reçeteyi, ilaçları kullanmayıp her gün açıp okuyup sonra da öpüp başına koyarak bununla yetinmeye benzer. Kur’an’ın böyle bir amaç için gönderilmediği açıktır. Onun indirilişinin amacı okunup anlaşılıp kendisi ile amel edilmesidir. Bireyreysel ve toplumsal sorunların onunla çözülmesidir.

Bununla beraber Kur’an’ın müminler için mutlak bir şifa olduğunu ifade eden ayetlerden hareketle onun bedeni hastalıklarımıza da şifa olacağı değerlendirilmiştir. nitekim Ebu said el-hudrî radıyallahu anh’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, fatiha’yı bir hastaya okuyarak iyileşmesine sebep olan bir sahabesinin yaptığı bu işi onayladığı ifade edilmiştir. (Buhari fedailül Kur’an)

Şifa: tefsir bilginleri tatafından; dinî, ahlaki, ve bedeni hastalıkların tedavisi ve ilacı anlamında bir Kur’an terimi şeklinde açıklamışlardır.

Kur’an-ı Kerim’de kendisinde şifa kelimesinin geçtiği, şifa ayetleri diye bilinen ayetler vardır. Bunlar toplam 6 tane olup, dördünde Kur’an’ın dini ve ahlaki hastalıklara şifa olduğu, 2’sinde bedeni /maddi / tıbbi hastalıklara şifa olduğu ifade edilir. İsra Suresi,82.ayeti kerimesinde Rabb’imiz “Biz Kur’an’dan müminlere şifa ve rahmet olan şeyler indiriyoruz” buyurmuştur. Kur’an müminlere şifadır inananlar onunla dünya ahiret dertlerinin şifasını bulurlar onun din ve dünyaya ait hükümlerine uyarak ruhen huzura kavuşurlar. Rabbimizin Bu ayetlerde şifa kelimesine yüklediği anlamlardan Kur’an’ın Bizim her türlü maddi ve manevi sıkıntılarımızın ilacı olduğu gibi, tıbbi tedaviyi ihmal etmemekle beraber şifa niyetiyle okunduğunda ruhi ve bedeni hastalıklarımıza da şifa olduğunu anlıyoruz.

Tıp ilmi ile de uğraştığı bilinen büyük İslam alimi Fahreddin er Razi, Kur’an’ın manevi hastalıklara şifa olduğu gibi, maddi hastalıklara da şifa olduğunu ifade ile şunları söyler; “Ruhani / manevi hastalıkların en zararlısı Allah, Peygamber, ahiret kaza ve kader konusundaki yanlış inançlardır. Razi Kur’an’ın doğru inancı ortaya koyup batıl inançları çürüterek itikadi hastalıklara, kötü ahlaktan menedip güzel ahlaka ve erdemli davranışlara yönelterek ahlaki hastalıklara ve Allah’ın yüceltilip azgın şeytanların lanetlendiği ayetlerin okumasıyla da cismani/ bedeni hastalıklara şifadır. (Türkiye Diyanet Vakfı İslam ansiklopedisi şifa maddesi/ Mefatihul Gayb, 21-21)

Buraya kadar söylediklerimizi özetleyecek olursak kur’an-ı Kerim’in indiriliş amacı Onun hükümleri ile amel etmek, ahlakı ile ahlaklanıp, hayatımıza onunla düzen vermektir. Bununla beraber maddi ve manevi her hastalığımızın da şifası olması sebebi ile şifa niyeti ile okunabilir. Rabbimz Teala bizlere hayatımızı indirdiği Kitabına göre yaşayarak O’nun şefaatine nail olanlardan eylesin. amin.

 

Halil İbrahim sabırlı

İlçe müftüsü

KURANIN İNDİRİLİŞ GAYESİ VE ŞİFA OLUŞU

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!