MUTLULUĞU YENİDEN YEŞERTMEK -2-

 

MUTLULUĞU YENİDEN YEŞERTMEK -2-

 
Eşinizi her şeyi ile sevin ve değişim için sabırlı olun: Eşinizi her şeyi ile sevebilmek ve bunu ona hissettirmek, onun kendisindeki olumsuzlukları görmesine daha fazla yardımcı olacaktır. Değişimin birden bire olmayacağını, insan karakterindeki %1’lik değişimin dahi çok büyük bir çabanın sonucu meydana geldiğini unutmayın. Resulullah Efendimiz (s.a.v) evin reisi olan erkeğe bu konuda sorumluluk yüklemiş ve kadınını birden bire doğrultmaya kalkmamasını öğütlemiştir. Böyle yapıldığında onun kırılabileceğini, en güzel olanın onu öylece olduğu gibi idare edebilmek ve yavaş yavaş güzellikle düzeltmek, öğütle tembihlemek olduğunu bildirmiştir.

Eşinizdeki olumlu değişimleri takdir edin: Öncelikle olumlu değişimleri fark etmeye odaklanın. Allah dostları bu nedenle tövbenin yavaş yavaş, kademeli olduğunu söylerler. İnsan bir kerede yaptığı tövbe ile tüm yanlışlarını bırakmaya azmetse de bunlardan bazılarını hatta bir tanesini bile bıraksa bu o kimsenin eski durumuna göre büyük bir kar olarak görülür. Evlilikte de durum böyledir. Eşinizde hoşlanmadığınız bir davranışın az da olsa değiştiğini gördüğünüzde bunun önemli bir gelişme olduğunu unutmayın. Eşinizin olumlu yanlarını daha çok hatırlamaya çalışın. Hz. Peygamber (s.a.v) eşlere şu tavsiyede bulunur: “Bir kimse karısına kin beslemesin. Onun bir huyunu beğenmezse, bir başka huyunu beğenir.” (Müslim)

“Sorunlar büyük ama çözüm için verilen çaba ayaküstü” olmasın: Bazı ailelerde yaşanılan problemler ya geçiştirilmeye çalışılıyor ya da bastırılmaya. Ama en doğrusu, eşlerin önemli sorunlarını birbirleriyle konuşabilmeleri. Evlilikle ilgili tehlikelerden korunmada bu yöntem oldukça etkilidir. Konuşma esnasında sabırla dinleyebilme, karşılıklı saygıya ve empatiye dikkat etme çözüm başarısını artıran önemli davranışlar arasında.

Evliliğinizde üç sacayağına dikkat edin: Evlilikte en önemli üç sac ayağından biri ahiret duygusu, biri cinsellik, diğeri ise her şeyi konuşabilecek yakınlığa sahip güven duygusudur. Resulullah’ın (s.a.v) hanımları hatta tüm sahabi hanımlar, edebine dikkat ederek Efendimiz (s.a.v) ile her şeylerini rahatlıkla konuşabiliyorlardı. Hz. Aişe (r.a) validemiz kadınlık zaaflarını kimi zaman O’na itiraf etmiş, Efendimiz (s.a.v) ise hanımının kendisine verdiği bu özel bilgileri aleyhine kullanmadığı gibi ümit verici şekilde hayat arkadaşını hayra yöneltmiştir.

MUTLULUĞU YENİDEN YEŞERTMEK -2-

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!