Tosya Pirinci Toprakla Buluşuyor

featured

Pirinç deyince ilk akla gelen ve ilçenin ekonomi lokomotifi olan Tosya Pirinci toprakla buluşuyor.

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde geçtiğimiz günlerde başlayan ekim hazırlıklarında sona gelindi. Çiftçiler hazırladıkları arazilere Tosya Pirincini ekmeye başladılar. Su ile doldurulan tarlaları Keşan adı verilen su içinde tesviyesi yapıp birkaç gün süre ile dinlenmeye bırakan çiftçiler, bu süreçte ekecekleri pirinçleri su içinde çimlendirerek ekime hazır hale getirdiler.

Çimlenmeye bırakılan çeltiğin kök salmaya başlamasıyla birlikte ekime başlayan çiftçiler, hazırladıkları tohumu yaklaşık 60-70 cm su olan tarlanın içine girip elleriyle ekiyorlar. Ekimin tamamlanmasının ardından beklemeye başlayan çiftçiler tohumun filiz vermesiyle birlikte ilaçlama yaparak hasat zamanını beklemeye başlayacaklar.

Tosya ilçesinde yaklaşık 12 bin dekar alanda pirinç ekimi beklediklerinin altını çizen Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken yaptığı açıklamada; “çeltik ekimimizin ikinci bölümü. Aşağıdikmen Köyü Muhtarı Kadri Eken aynı zamanda Ziraat Odası Başkanıyım.   Çeltiğin bir hafta önce keşanını tesviyesini yapmıştık, göründüğü gibi göllerin. Şimdi tohumunu attık. İnşallah çimlenmeye bıraktık. 4 gün çimlenmeye bıraktıktan sonra sularını boşaltıp, kök salmasını sağlayacağız. İki üç sefer yapacağız bu işlemi. Ondan sonra yeşillenmeye geçecek. Yeşillenmeye geçtiğinde de çim saldığını kök saldığını belirtiyor. Ondan sonra ilaçlama dönemine geçeceğiz. İlaçlamadan bilahare tekrar gübreleme, gübrelemeden sonra sulamalarına devam edeceğiz. Bu yaklaşık Eylül’ün onuna kadar sulamalarımız devam edecek. Ağustos’ta başaklanma ve sararma dönemi başlıyor, daha da güzelleşecek inşallah” diye konuştu.

Tosya Pirinci Toprakla Buluşuyor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!