YALNIZLIĞIMIZ VE KALABALIKLAR – 3 –

YALNIZLIĞIMIZ VE KALABALIKLAR – 3 –

 

      Bugün, büyük şehirlere ve Avrupa ülkelerine göçmüş ailelerin çoğu, kendi inanç ve değerlerini, cemaatler oluşturup manevi bağlar kurarak koruyup geliştiriyorlar. Anadolu insanını büyük şehirlerde yitip gitmekten koruyan en önemli bağ, cemaatleşme ile birlikte gelişen konu komşuluk, akrabalık ve hemşerilik bağları…

İstanbul’un çeşitli semtlerinde, mahalle aralarında hanımlar ve beyler, komşularıyla sohbetlerde bir araya geliyorlarsa bu genellikle cemaatleşme kültürü sayesinde oluyor. Bu sohbetler bir manevi cazibe merkezi teşkil ederek, yeni yeni kardeşlerin halkaya eklenmesine vesile oluyor, böylece insanımızı kaybolup gitmekten kurtarıyor.

      Yine her şeyin maddiyatla ölçüldüğü çağımızda insanımız, en çok Allah yolunda kardeş olduğu ihvanına ikram ediyor ve bu sohbetlerin kazandırdığı alışkanlıkla ve hatırlattığı manevi teşviklerle etrafına iyilik yapar hale geliyor. İnsan sosyal bir varlıktır. Ya ekonomik organizasyonlarla sürüleştirilir, davar gibi güdülür ve çobanlarına menfaat sağlarlar ya da organize olarak, kendileri üzerinde yapılan hesapları bozarlar.

      Gerçekten de insanoğlu, yalnız başına ancak ekonomi makinesine bir dişli olabilir. Piyasa için bir emekçi ve tüketici olmaktan başka hiçbir şey olamaz. Kum taneleri gibi birbirinden kopuk, birbirinden habersiz, yapayalnız insanları, maddi ilişkiler çimentosuyla birbirine yapıştıranlar, onunla ancak ölü bir duvar örebilirler.

      Oysa insanlar balarısı misali, hem kovanıyla hem arıbeyiyle hem kardeşleriyle sıkı sıkıya rabıtalı olursa hem bal gibi tatlı bir ürün meydana getirirler hem de varlıklarını dipdiri bir şekilde korurlar.  Peygamber Efendimiz (sav), müminleri boş yere balarısına benzetmemiştir; “Müminin misali, bal arısına benzer ki o (arı) sadece temiz olanı yer, sadece temiz olanı bırakır.” (Ahmed b. Hanbel) Müminler hiçbir zaman sinekler gibi başıboş yaşamaz, çere çöpe konmazlar. Onlar, daima Rablerinin verdiği temiz rızıktan nasiplerini toplar, hem de bu rızıktan gelecek nesilleri ve başkalarını da faydalandırırlar

 

YALNIZLIĞIMIZ VE KALABALIKLAR – 3 –

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!