Ayşe Teyze ile Fadik kız ormanda bir kulübede yaşarlarmış. Fadik kız o kadar güzelmiş ki, Ayşe Teyze, Fadik kızı her şeyden sakınır, gözü gibi korur, ortaya çıkarmazmış. Bütün işleri kendisi yaparmış. Ormana gider, ağaç keser, kestiği ağaçları sırtına yüklenir, kasabaya götürüp satarmış. Kazandığı para ile aldıklarını da yine sırtlanır, kulübeye getirirmiş.

Gel zaman git zaman Ayşe Teyze yaşlanmış ve hastalanarak, yatağa düşmüş. Ölümünün yaklaştığını anladığında, Fadik kızı yanına çağırarak, üç altın vermiş ve demiş ki; – Ben artık ölüyorum. Şu üç altınla kasabaya gidip, kendine bir eşek satın al. Kasabaya gidip, gelirken odun yüklersin, sen de yorulmazsın. Bunları söyledikten sonra da son nefesini vermiş.

 

 Fadik kız bir süre sonra  üç altını almış yanına ve kasabaya doğru yola çıkmış. Ancak eşek nasıl alınır, nereden alınır bilmiyor. Ne yapacağını düşünürken, kasabanın ileri gelenlerinden, hani çok bilmiş hatunlar vardır ya, onlardan birisi çıkmış karşısına. Sormuş; – Ne arıyorsun burada?  Fadik kız Ayşe teyzenin dediklerini bir bir anlatmış, eşek satın alması konusunda kendisine yardımcı olmasını rica etmiş. – Ne yapacaksın ki eşeği, yanlış öğüt vermiş Ayşe teyzen demiş çok bilmiş hatun. -Şimdi sen beni dinle, al o üç altını, git kendine güzel esvaplar, ziynet falan al. Ondan sonra da sana bir koca bulalım, evlendirelim. – Niye ki? demiş Fadik kız – Eeee, demiş çok bilmiş hatun ve sinsice gülümsemiş (sözümüz meclisten dişarı)  “-Bir koca on eşeğe bedeldir kızım, kafanı çalıştır biraz” deyivermiş.

 

İnsan bazen düşünmeden edemiyor. Acaba biz erkekler gereğinden fazla mı çabalıyoruz, yoksa hanımlarımıza sorumluluk vermekten kaçınıyor muyuz? Mesela pazar alışverişlerinin ekserisini kendimiz yapacağımıza bir kısmını eşimize devretsek, eşimizin de pekala becerebileceği evdeki tamirat işlerini eşimize bıraksak nasıl olur? Her işi kendimiz yapacağız diye çarpınmak yerine, iş bölümü yapsak, paylaşsak işimiz daha kolay olmaz mı? Şüphesiz daha kolay olur, hem de çok iyi olur değil mi? Evet, evet güzel olur dediğinizi duyar gibi oluyorum.Hoşça kalın.

FADİK KIZ

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!