MALİYE İÇ KONTROL SİSTEMİ

İç kontrol, belirlenmiş hedeflere ulaşmada ve misyonu gerçekleştirmede;  Faaliyetlerin etkin ve verimli olması,  Mali raporların güvenilirliği,  Yürürlükteki mevzuata uyum,  Varlıkların korunması, amaçları için makul bir güvence sağlamak üzere tasarlanmış bir süreçtir. “İç kontrol” daha iyi bir yönetime hizmet eder. İç kontrol kurumdaki yönetici ve personelin yaptıkları işin kontrolünü ellerinde bulundurmaları için kullanılan bir yöntemdir.

İç kontrol, varmak istediğimiz hedefe en az sapma ile ulaşmamızla ve bu amaçla yapılan faaliyetlerde ne kadar “kontrol” sahibi olduğumuzla ilgilidir.

5018 sayılı Kanunun Beşinci Kısmında İç Kontrol Sistemi düzenlenmiş, anılan Kanuna dayanılarak çıkarılan İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole ilişkin Usul ve Esaslarda kamu idarelerinin, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen İç Kontrol Standartlarına uymak ve gereğini yerine getirmekle yükümlü olduğu belirtilmiştir. Maliye Bakanlığınca merkezi uyumlaştırma fonksiyonu kapsamında; – Kamuda uygulanması gereken iç kontrol standartlarını belirlemek üzere Kamu İç Kontrol Standartları Tebliği – Kamu idarelerinin iç kontrol sistemlerinin Kamu İç Kontrol Standartları ile uyumlu hale getirilmesi amacıyla yapılması gereken çalışmaları belirlemek üzere Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Rehberi yayımlanmıştır. Kamu İç Kontrol Standartları 5 ana bileşenden oluşur:

1- Kontrol Ortamı

2- Risk Değerlendirmesi

3- Kontrol Faaliyetleri

4- Bilgi ve İletişim

5- İzleme

Bu bileşenlerin tümü için 18 standart, bu standartları sağlamak üzere 79 genel şart belirlenmiş bulunmaktadır. NEDEN İÇ KONTROL? İç kontrol uygulamak;  Faaliyetlerde etkinlik ve verimliliğin artmasını sağlar.  Güvenilir bilginin zamanında elde edilmesine ve iletilmesine yardımcı olur.  Varlıkların korunması konusunda güvence verir.  Etkin kaynak yönetiminin sağlanması ve hedeflere ulaşılmasını sağlamak üzere iç düzenleme ve uygulamaların sürekli gözden geçirilmesini sağlar.  Küçük hataların büyük problemlere dönüşmeden önce fark edilmesini sağlar.  Olmasını istediğimiz şeylerin olmasını; olmasını istemediklerimizin olmamasını sağlar.  İşlerin, doğru bilgiye dayalı olarak en etkin biçimde gerçekleştirilmesinde yardımcıdır. · Hesap verme mekanizmasını güçlendirir. Sonuçlar konusunda kanıtlara dayalı gerekçe sunma imkanı sağlar. İç Kontrol İzleme ve Yönlendirme Kurulu; birimlerin faaliyetleri ile ilgili bilgiye sahiptir. Eylem Planında yer alan eylemlerin izlenmesinden, değerlendirilmesinden ve alınması gereken önlemlerin tespit edilmesinden sorumludur. Personel; yaptığı işle ilgili iç kontrol gerekliliklerinin yerine getirilmesinden sorumludur. Herkes yaptığı işin sonucunda yönetimin karar vermesine yardımcı olan bilgileri üretir ve yaptığı işle ilgili problemlerin çözümünü diğerlerinden iyi bilir. Bu bilgiler yöneticiye zamanında iletilmeli ve birimde iç kontrolün güçlendirilmesi için kullanılmalıdır. İç Denetim; iç kontrol uygulamalarının etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek amacına yönelik güvence ve danışmanlık faaliyetini gerçekleştirir.  Kaynak: T.C.Maliye Bakanlığı, SGB

 

MALİYE İÇ KONTROL SİSTEMİ

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!