Bu gün de devam edelim süt meselesine. Dünkü yazımda bahsetmiştim, yanlış anlaşılmasın, bu gün devam etme mecburiyeti doğdu.Dünkü yazımıza devamla..

 Ne oldu şimdi? Şu oldu açık seçik: Hani kahve köşelerinde atmaya başlayınca mangalda kül bırakmıyoruz ya “bir bardak çay 500 kuruş, bir litre süt 420 kuruş, vicdansızlık, kul hakkı, falan filan” diye. Esasında süt üreticisinden süt fabrikasının sütü aldığı fiyat 42 kuruş değil. Gerçekte 17×420= 714 Krş.  : 11 lt. = 649 kuruştur. Bu şu demek. Eğer biz üretilen sütü soğutma zinciri ile sanayiciye zamanında ulaştırabilirsek sütü en az 65 kuruştan satma imkanımız olacaktı. Nitekim soğutma tankı bulunan işletmelerden sütün 710 kuruştan süt fabrikasınca alınmakta olduğunu biliyoruz.

 “İnşaallah Seydilerliler gibi, İhsangazililer gibi, Devrekanililer gibi biz de bir gün Şube açmaktan kurtuluruz ve Tosya Süt Üreticileri Birliğini kurma becerisini gösterebiliriz kim bilir?” demişiz. Ne var bunda alınacak. Biz birilerine yağcılık olsun veya birilerini, bir takım kurumları yıpratalım diye yazmadık.

 Amacımız bizim “üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil”. Amacımız belli. Süt üreticisinin ürettiği sütü değerinde satabilmesi için, soğutma zinciri içerisinde süt sanayisine ulaştırılmasının sağlanması, bunun  için de çözüm yollarını göstermek.

 Ayrıca sütü işleyen süt sanayisinin, satın aldığı sütten ürettiği süt mamüllerini daha ucuz maliyetle üretebilmesi için soğutulmuş sütü satın almasının avantajlarından bahsetmek, böylece ortalıkta işi bilmeyenlerin ürettikleri boş lafların bir nebze olsun önünü kesebilmek, gerçekte sütün 420 kuruştan değil, aslında süt fabrikasına 649 kuruşa geldiğini belirtmek. Yani açık ifadeyle fabrikanın sütü aldığı gerçek fiyat 649 kuruş. Çiftçinin eline geçen para ise 420 kuruş. Aradaki 229 kuruş sırf sütün soğutulamadığından dolayı süt fabrikasının mecburen maliyetleri açısından fiyatı aşağı çekmesinden kaynaklanan bir durum.

 Tosya Süt Üreticileri Birliği kurulsa, “laf üreteceğimize iş üretsek”,hem üretici kazansa, hem ilçemizdeki süt fabrikası kazansa, süt sanayimiz daha da gelişse,dolayısıyle hayvancılığımız gelişse, daha çok üretsek, daha çok kazansak, ilçeye sıcak para girişi daha çok olsa kötü mü olur?  Kimin zararına olur? Hiç kimsenin, bilakis hepimizin yararına olur.

 Alınmaya kırılmaya, darılmaya gerek yok. Yanlışımız varsa, yanlış bir söz yazmışsak, anlatılır, biz de düzeltiriz ve muhataplarından da özür dileriz. Boş lafa para yok deriz ya hep. Dostça kalın.

KRALCILAR KIZMASIN!

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!