*TV ekranlarında gördüğümüz kişilerin giydikleri kıyafetler, kullandıkları takılar da bizi alım yapmaya iten nedenlerden biri. Hatta bu zaafımızı kullanarak ilginç pazarlama taktikleri yürütülüyor. Mesela popüler bir dizideki başrol oyuncusu kızın taktığı kolyeler internetten satışa çıkarılıyor. Düşünsenize o kolyeyi alıp takmakla ne kadar da havanız olacak! “Feriha’nın kolyesinden aldım canım. Baksana şu son bölümde taktığı kolyeden.” “Ay valla pes kızım sen de nerden neler buluyorsun…” Karşı taraf içten içe kıskanmakla beraber eleştirel yaklaşımı ile hislerini örtbas etmeye çalışıyordur bu sözleriyle. Kolyesi ile mağrur kızımız da işin farkında ve sevinçten dört köşedir.

*İster yarış için, ister sadece kendine iyi görünmek (ne demekse) için olsun, kantarın topuzunu kaçıranlar kendilerini farkında olmadan büyük bir uçurumun eşiğinde buluveriyorlar. İsraf sebebiyle cepleri yanmakla kalmıyor, gurur, kibir, hırs, gösteriş ve haset gibi hastalıklar da hem dünyalarını hem de ahiretlerini karartmaya yetiyor. O zaman gençlerin giysi konusunda aşırıya gittiğini anlaması ve kendine bir sınır koyması gerekiyor.

*Bu işte aşırı gittiğimizi nasıl anlayacağımızı ve ölçümüzü şöyle ifade ediyor uzmanlar: “Gençlerin uyumlu giyinmedeki ölçüleri kendileridir. İnsanın kendini mutlu hissettiği kıyafetler giymesi kadar doğal bir şey yoktur. Özellikle renklerin insan psikolojisine etkileri düşünüldüğünde uyum, psikolojik açıdan önem arz eder. Burada aşırılığa gidildiğini fark etmemizi sağlayan şey, giyim ve uyuma ayrılan zaman ve paradır. Ne giyileceği konusunda çok fazla düşünülüyor ve bunun için ciddi paralar harcanıyorsa, gencin odak noktası kendisi olmuştur ve durum sosyal ve kültürel gelişimi olumsuz etkileyebilir.”

*Bu denli titizlenip giyimde kuşamda aşırıya giden bir genç, kendi ruh sağlığına da zarar veren tablolar ortaya çıkarmaktadır. Bu bozukluğun belirtileri ise şöyle sıralanıyor: “Korkular, sakınmalar ve ince ayrıntılar üzerinde fazla durmak bozukluğun belirtilerindendir. Bu bozuklukta birey ne giyeceği üzerine sürekli düşünüyor, düşündüklerinin anlam ifade etmediğini bildiği halde bunları engelleyemiyor ve kontrol altına alamıyorsa, bir uzmandan yardım almalıdır. Ayrıca giyime verilen önem gibi, beden yapısı ve fiziksel görünüşten memnun olunmadığı için sağlığı bozan diyetler yapma, yedikten sonra kendini kusturma gibi davranışlar görüldüğünde de uzmana başvurulmalıdır.”

UYUM DELİSİ MİSİN?-3-

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!