*Birbiri içinde  alemler nizamıyla kurulmuş şu koca kainatta, o alemlerin en latif ve en şirinlerinden birisi de, “çocuklar alemidir” kuşkusuz… En umulmadık anlarda bile içimizi yaşama sevinci ile doldurabilen hayatın bu en canlı renkleri; Allah Resulü (sav) tarafından “Cennet kokusu” ve de “Gözümün nuru” diye yâd edilmiş bir alemin de üyeleridirler aynı zamanda. Onlar çocuklardır, evlatlarımızdır…

*Çocukların kimi zaman unuttuğumuz bu önemi, ‘kainat ağacının en değerli ve en yüce meyvesi’ olarak yaratılan insanın aslında ne kadar da temiz bir fıtratla var edildiğini ona hatırlatabilmesinden kaynaklanır biraz da. Zira çocuklar bu ‘yalın’ halleriyle, kâinatın o yüce meyvesine hem “kendisini okutturmak isteyen bir mektup”, hem de Rabbi’nin bildirdiklerine dair “ona kendi içinden sunulmuş bir delil” olma vazifelerini pek de güzel bir şekilde yerine getirirler.

*Çocukların böylesine yüce bir görevi üstlenmiş olmaları, o yavruların yüce gönüllü insanlardan gördükleri derin şefkat, sevgi ve önem verici yaklaşımların nedenlerini anlayabilme noktasında, önemli bir ipucudur da aslında. Yani bir yönüyle, o masum yavruların ehl-i hâlden gördükleri kıymet; insanın ‘kendi özüne en yakın’ bir vaziyete, en fazla çocukluk döneminde yaklaşabilmesinden kaynaklanır. Yoksa, insan gerçek anlamıyla rolsüz, riyasız, uzun emeller peşinde koşmayan ve hislerini en yalın haliyle sergileyen ve olduğundan farklı davranmayı henüz ustalıkla beceremeyen böylesi bir vaziyeti, hayatının başka hangi döneminde bu denli fıtrî yaşayabilir ki?..

*Belki biraz da bundan olacak, Allah Resulü aleyhissalatü vesselamın başta olmak üzere, hakikat erlerinin hayatlarına baktığımızda; çoğu zaman bizi şaşırtacak derecelerde çocuklara derin bir sevgi ve şefkat gösterildiğine şahit oluruz.

*Ancak aynı hayat tablolarının, çocuklar söz konusu olduğunda bizi belki bundan daha sık ve daha çok şaşırtan öyle bir ‘ortak sahnesi’ daha vardır ki!. Çocuklara karşı, gerektiğinde ve ‘en olmadık zamanlarda’ bile ‘hesaba alma’ hali diyebileceğimiz bir dirayetin muhafazası, zaten başlı başına birer “hayat dersi” olan o hayatların dünyalarımıza salıverdiği en manidar derslerdendir!.

ÇOCUK AKLI -1-

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!